پژوهش های پیشین با موضوع پیش بینی تراوش از بدنه سدهای خاکی با استفاده از روش های داده ... |
از آنجا که میبایست آبرفت بستر رودخانه در زیر هسته سد برداشته شود، به منظور ایجاد محیط خشک در این محل، در پرده آببند از جنس بتن خمیری در دو طرف محور سد احداث گردید. عمق این پرده ۳۵ متر در داخل آبرفت میباشد. عملیات آب بندی سد ستارخان شامل دو بخش عمده میباشد.. نخست اجرای پردههای آببند خمیری در بالادست (زیر فرازبند) و پاییندست سد، و دوم عملیات تزریق که به منظور آب بندی در تکیهگاههای چپ و راست، سنگ بستر، فونداسیون سد، آبرفت و سنگ بستر زیر پردههای آببند اجرا شده است.
-
-
-
- ابزاربندی
-
-
علیرغم پیشرفت و بهبودی که در تدوین استانداردهای طراحی در زمینه سدسازی حاصل گردیده است، هنوز استاندارد و معیاری مشخص و قطعی برای طراحی سیستم رفتارسنجی سدها تدوین و ارائه نگردیده است. از آنجا که مشتهده و ثبت رفتار سدهای خاکی طی مرحله ساخت و در دوران بهره برداری اهمیت بسیار زیادی دارد، از این رو به منظور دستیابی به این هدف، وسایل و ابزار مناسبی در پی، تکیهگاههای جانبی، بدنه سد و سازههای جانبی نصب و داده های حاصله به صورت مستمر مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. داده های ثبت شده توسط این ابزارها می تواند مورد استفاده طراحان سد و مسئولان بهره برداری قرار گیرد و در صورت وجود احتمال خطر، هشدار لازم را جهت پیشگیری به مسئولان بدهد. وجود این نوع اطلاعات علاوه بر ارزیابی رفتار فعلی سد، ارزیابی صحت پارامترهای پیش بینی شده در مرحله طراحی را ممکن ساخته، مبنای علمی دقیقتری را برای طراحیهای بعدی در آینده فراهم خواهد ساخت.
اهداف سیستم ابزار بندی در سدهای خاکی را میتوان به شرح زیر طبقه بندی کرد:
-
- پیش بینی و هشدار خطاهای بالقوه
-
- تجزیه و تحلیل خطرپذیری
-
- اطمینان از قابل پذیرش بودن رفتار سد
-
- ارزیابی عملیات اجرایی
-
- کنترل صحت فرضیات طراحی
-
- ارائه معیارهای دقیقتر برای طراحیهای آتی
سیستمهای ابزاربندی سدهای خاکی به پنج گروه کلی زیر تقسیم میشوند[۲۲]:(Bartholomew et al, 1987)
-
- وسایل اندازه گیری فشار
-
- وسایل اندازه گیری حرکات داخلی
-
- وسایل اندازه گیری حرکات سطحی
-
- وسایل اندازه گیری ارتعاشات
-
- وسایل اندازه گیری مقدار نشت
با بررسیهای به عمل آمده در مورد ابزار دقیق سد ستارخان سه نوع ابزار دقیق در سد ستارخان، شامل نشست سنج مغناطیسی، انحراف سنج و پیزومترهای ارتعاشی و لولهباز بهکار گرفته شده است. با توجه به اینکه در این تحقیق مطالعات در مورد فشار آب حفرهای در سد متمرکز شده است، لذا در ادامه توضیحاتی در مورد انواع پیزومترهای بهکار گرفته شده در سد ستارخان آمده است.
فشار آب حفرهای در بدنه یا پی سد مستقیما بر پایداری آن تاثیر میگذارد. به منظور اندازه گیری فشار آب حفرهای در داخل بدنه یا پی سد از ابزاری به نام پیزومتر استفاده می شود. همچنین از پیزومترها برای اندازه گیری فشار آب و سطح فریاتیک ناشی از نشت در قسمت های نسبتا نفوذپذیر بدنه و پی سد استفاده می شود. این اندازه گیریها در پیش بینی امکان وقوع پدیده فرسایش داخلی یا سایر موارد ناپایداری مرتبط با نشت آب، نظیر وجود فشار بالابرنده که از اهمیت خاصی برخوردار است[۲۳] .(Fell, 1987)
جهت اندازه گیری فشار آب حفرهای انواع مختلفی از پیزومتر وجود دارد، که به عنوان مثال میتوان از پیزومترهای لوله متخلخل (کاساگرانده)، پیزومتر هیدرولیکی دو لولهای، پیزومتر پنوماتیک، پیزومتر سیم (تار) مرتعش و چاهک مشاهده نام برد. با توجه به اینکه در سد ستارخان فقط از پیزومترهای لولهباز و تارمرتعش استفاده شده است، لذا در ادامه توضیحاتی در مورد این پیزومترها و نحوه کارکردشان ارائه شده است.
-
-
-
-
-
- پیزومترهای لولهباز:
-
-
-
-
در خاکهای درشتدانه برای اندازهگیری سطح ایستایی آب از این نوع پیزومترها استفاده میشود. در بدنه سدهای خاکی در جاهایی که از مصالح درشت دانه استفاده شده است، از این نوع پیزومترها استفاده میکنند. این پیزومترها تغییرات سریع فشار را نشان نمیدهند و برای خاکهای ریزدانه نمیتوان از این نوع پیزومتر استفاده نمود، که از اشکالات این نوع پیزومترها میتوان دو مورد فوق را نام برد.
-
-
-
- پیزومترهای تار (سیم) مرتعش:
-
-
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-07-23] [ 12:32:00 ق.ظ ]
|